Embryologi Dannelse af kropshulerne

From MedNote.dk - Bidrag til fælles viden
Jump to navigation Jump to search
Kilde : Esben, fra Studmed.dk

Bemærkninger
Dette er Noter, brugt til 3sem KU

Den præembryonale periode (1+2 uge)

Den embryonale periode (3-8 uge)

Fosterets vækst
Dannelse af placeta og kropshuler
Bevægeapparatet
Hvirvelsøjlen
Ekstremiteterne
Skelettets postnatale vækst
Dannelse af kropshulerne
CNS’s udvikling

øjets udvikling
ørets udvikling
brachial apparatets udvikling
Ansigtets og ganens udvikling

Dannelse af kropshulerne.


I tredje uge opstår et intra cellulært spalterum hvor lateralplade mesodermen beklæder siderne som et somatisk og et splanchnoplastisk lag. Sammentidigt dannes en hestesko formet endothelialbeklædt rør foran membrana buccopharyngea og ned langs siden i den trilaminære kimskive(tegning, tranum) . Ved fosterets vækst folder dette rør sammen og danner denabdominal og thoraxhulen.
Kanalen er beklædtmed lateralplade mesodermhvor det somatiske lag bliver til den ydre parietale lag af de serøse membraner. Det splanchniske mesodermal lag danner indersiden, den viscerale del. Disse to lag er forbundet i det dorsale mesenterium.

Thorax: i thoraxhulen opstår pleuropericradiale folder der bevæger sig imodhinanden. Posteriort herfor dannes lungeknopperne der vokser dorsalt lateralt og ventralt og fortrænger kropsvæggens mesenchym. Dpleuropericardiale folder bliver til membraner og vokser til sidst sammen for at op dele thorax i en pericardiehule og to pleurahuler.
Diaphragma: imellem blommesækkens stilk ligger septum transversum der ved foldnigen er blevet flyttet caudalt. Åbningerne i denne kaldes de pericardioperitoneale kanaler hvorfra lunge knopperne ekspandere og de så kaldes de pleuroperitoneale kanaler. Disse lukkes af de pleuroperitoneale folder der i 7 uge smelter sammen med oesophagus mesenterium septum transversum. Den sidste del af diaphragma kommer fra kropshulens muskulatur.
Da septum transversum lå ud for de cervikale segmenter er den innerveret af n.phrenicus der bliver lejret i det fibrøse pericardium.